Regler för väskor

För att göra det extra krångligt för oss som vill resa någonstans med flyg, så är det inte bara strikta regler för hur baggaget får se ut och hur mycket det får väga. Det är även olika regler för olika flygbolag och beroende på vilken typ av plan man reser med. Därför är det alltid bra att kolla upp denna information innan man ens packar resväskan.

Kabinväskor

När man reser med bolag som Ryanair eller Lufthansa så får inte kabinväskan vara större än 55x40x20 cm. Det finns en generell riktlinje som tagits fram av IATA – International Air Transport Association, de har satt 56x45x25 som maxmått för kabinväskor. Värt att tänka på är att det gäller inklusive handtag, hjul och eventuella sidofack. Många av de större bolagen följer denna riktlinje för storleken på kabinväskor. Men och här kommer det stora men som kan krångla till det, flygbolagen har en till faktor att tänka på.

 

Hur stort flygplanet är, vilken modell man flyger med i sin flotta. På grund av detta faktum så kan reglerna för kabinväskor alltså skilja riktigt mycket. Det är också stor skillnad på hur många handbaggage man får ha med sig och hur mycket de får väga. Så kolla alltid vad som gäller för just din resa innan du åker. Något som är värt att tänka på är att ett spädbarn aldrig får ha ett eget handbaggage när ni reser, men däremot eget baggage som barnvagn etc.

Baggageregler

Man kan ta med sig mer baggage än vad som står är tillåtet men då får man också betala extra för det. Tittar man på hur mycket varje resväska får väga så är det max 32 kg. Så om man då har ett baggage som väger mer så måste man packa om det i två väskor istället för en, alternativt skicka det som flygfrakt.

bagage på flygplatsOm mitt baggage försvinner?

Det kan ju faktiskt hända att ditt baggage försvinner under resan, det är tyvärr ett återkommande problem för flera flygbolag och deras resenärer. Därför är det viktigt att veta vad man ska göra om det händer. Först och främst måste du anmäla att det är försvunnet så fort som möjligt, både väska och dess innehåll. Annars blir det svårt att få ersättning från flygbolaget.

 

Så hur mycket ersättning kan man få? Jo oftast så ligger summan på 220 kronor per kilo av det baggage som man checkat in, detta under resor inom Europa. Men om man verkligen vill få ut sen maximala summan av ersättning så måste man kunna bevisa att ens baggage som är försvunnet har varit värt exakt så mycket. När man förlorat baggage så måste man anmäla det på en gång på flygplatsen man befinner sig på. Man får då ett förseningsintyg som ska innehålla följande;

 

När och var anmälan gjordes samt vilken typ av baggage som den ska omfatta. När man sedan väntar på sin väska så kan man om man behöver, köpa hygienartiklar som kan vara nödvändiga samt eventuellt nödvändiga kläder. Sparar man kvittot och lämnar det till flygbolaget kan man kräva ersättning.

 

Det är när ditt baggage har varit borta och inte kommit fram till rätt destination efter två veckor som flygbolaget anser det vara helt försvunnet. Då kan du få ersättning för hela baggaget. Om din väska har blivit skadad under transporten är det bra att kolla det direkt när man tar den från bandet. Då kan du visa upp den innan du lämnar flygterminalen och få ersättning för det.

Köp ryggsäck här!